Meninggal Ketika Baca Quran – Ica peluk bapa, minta diajar mengucap

DUA abangnya dijemput Ilahi ketika bersolat berapa tahun lalu, dan Khamis lalu, Aisyah Bahar, gadis cantik serta pintar menghembuskan nafas terakhirnya ketika membaca al-Quran di pangkuan bapanya pada usia baru 22 tahun.

Selepas selesai solat subuh berjemaah di masjid di kampungnya di di Kabupaten Bone dekat Makasar, Sulawesi Selatan, Aisyah membaca al-Quran, meminta bapanya membetulkan jika salah.

Ketika membaca surah Al-Mutaffifin, dia memeluk bapa, meminta diajarkan dua kalimah syahadah.

“Tiba-tiba ia memeluk saya, minta dipandu membaca syahadah. Selepas itu dia meninggal dunia,” kata bapanya Andi Bahar Jufri menceritakan detik anak kelimanya itu meninggal dunia 4 Januari lalu.

Menurut laporan portal Liputan6, Aisyah Bahar, gadis cantik dan rajin melakukan ibadat adalah lulusan Universiti Hasanuddin dan bakal memulakan pekerjaan dengan pasukan makmal penternakan di universiti berkenaan.

Menurut bapanya, pada malam menjelang kematiannya, Asiyah yang dipanggil Ica, bangun menunaikan solat malam dan bersahur kerana akan berpuasa sunat keesokannya.

“Itu rutin biasa Ica, berpuasa Isnin dan Khamis. Ketika itu kami lihat keadaannya baik saja, tiada yang janggal,” katanya hari ini.

Ica, lulusan terbaik Fakulti Ternakan itu kemudian ke masjid untuk solat subuh berjemaah dan selepas itu meminta bapanya menemaninya membaca al-Quran, membetulkan bacaannya jik salah.

“Tidak pernah dia meminta ditemani seperti itu,” kata bapanya.

Menurut Andi Bahar, sebelum ini Ica mengadu sering sakit kepala namun pemeriksaan doktor tidak menemukan sebarang masalah.

Aisyah dikebumikan di tanah perkuburan Lembaga Dakwah Islam Indonesia (LDII) Moncongloe, Maros, Sulawesi Selatan, tidak jauh dari rumah keluarganya.

Menurut Andi Bahar yang mempunyai lapan anak, dua abang Aisyah, Andi Ibrahim dan Andi Astri, yang terlebih dahulu dijemput Ilahi juga meninggal dunia ketika bersolat, beberapa tahun lalu.

Menurutnya, Andi Ibrahim yang hafaz al-Quran, meninggal dunia dalam keadaan sujud ketika bersolat sunat Tasbih pada Ramadan 2009.

Anak keduanya, Andi Astri, meninggal dunia selepas selesai membaca tahiyat akhir ketika sedang bersolat malam di Pondok Gede, Jakarta, pada 2011.

Andi Bahar berkata, dia reda menerima ketentuan Allah dan amat bahagia kerana anak-anaknya meninggal dunia ketika sedang beribadat kepada Tuhan.

SubahanaAllah, Gadis Ini Meninggal Ketika Sedang Baca Al-Quran Selepas Solat

KETIKA malaikat maut menghampiri, tiada seorang pun akan mampu ‘berlari’ untuk bersembunyi mahupun mengelak.

Bahkan meskipun dikelilingi pakar dan peralatan canggih sekalipun, setiap makhluk yang bernyawa pasti akan mengalami mati.

Laman sesawang media sosial hari ini dibanjiri dengan kata-kata takziah diucapkan kepada seorang mahasiswi terbaik lulusan universiti ternama, Universitas Hasanuddin (UNHAS) yang meninggal dunia dalam satu kejadian di Indonesia, pada pagi Khamis.

Gadis bernama Aisyah Bahar itu menjadi bualan dalam kalangan netizen kerana arwah meninggal dunia dalam keadaan ‘Husnul Khatimah’ yang mana pengakhiran hayat yang baik.

Memetik sumber, ketika kejadian arwah yang sedang khusyuk mengalunkan bacaan al-Quran selepas menunaikan solat fardu Subuh tiba-tiba rebah sebelum meninggal dunia.

Dalam pada itu, sepupu arwah dikenali sebagai Andi Wahyuni juga memaklumkan bahawa arwah sedang menjalankan ibadah puasa sunat ketika itu dan bakal bernikah tidak lama lagi.

“Arwah meninggal ketika sedang membaca al-Quran sejurus selesai menunaikan solat Subuh. Pada ketika itu arwah sedang berpuasa sunat dan sebelum meninggal Aishah sempat mengucapkan 2 kalimat syahadat. Aisyah juga bakal bernikah tidak lama lagi,” katanya.

Sementara itu, ayah arwah bernama Andi Bahar Jufri memberitahu bahawa pada malam kejadian, Aishah memaklumkan dia ingin berpuasa sunat.

“Selepas bersahur, kami menunaikan solat subuh di masjid. Sejurus pulang dari masjid, arwah meminta tolong untuk mendengarnya mengaji dan memeriksa tiap bacaannya.

“Hanya dalam beberapa ayat, tiba tiba arwah rebah di pangkuan saya dan sempat mengucap sebelum meninggal dunia,” katanya.

Tambah Bahar lagi, Aisyah tidak menghidap sebarang penyakit berbahaya namun sehari sebelum kejadian arwah mengadu mengalami sakit kepala.

Ditanya mengenai perkahwinan arwah, Bahar berkata, Aishah sememangnya bakal bernikah dan hanya tinggal menunggu hari yang dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak.

Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama-sama orang yang beriman… Al-Fatihah…
Posted in: Global

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *